ZDROWE POSIŁKI

Placuszki szpinakowo-łososiowe

Plaplacki szpincuszki szpinakowo- łososiowe

Składniki:

3/4 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
2 jajka
1/2 szklanki wody zmineralizowanej np. Muszynianki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
3 ząbki czosnku
1 opakowanie wędzonego łososia ok 100g

Sposób przyrządzenia:

Mąkę, jajka, wodę zmieszać w mikserze tak by nie było grudek, a masa była lekko płynna (trochę gęstsza niż na naleśniki). Doprawić solą i szczyptą pieprzu. Podgrzać na  patelni szpinak. Dodać czosnek, pokrojony w kostkę łosoś i wszystko doprawić pieprzem do smaku. Poczekać, aż szpinak ostygnie i zmieszać go z naszym ciastem. Na rozgrzanej patelni roztopić masło klarowane lub olej kokosowy, formować placuszki ok. 1cm. grubości i smażyć z dwóch stron.
Dodatki jakie sobie ,,zafundujesz” na zewnątrz zależą już od Ciebie. Ja dodałam pomidorki koktajlowe, kawałki łososia i awokado. Placuszki są proste w wykonaniu i pyycha.

Ps. Jeśli używasz mrożonego szpinaku odlej nadmiar wody.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *