Bezglutenowy biszkopt

wpis w: ZDROWE POSIŁKI | 0

ciasto1

 

Bezglutenowy biszkopt

Składniki:

6 jajek

1 szklanka mąki z amarantusa

1/2 szklanki ksylitolu

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego (bez glutenu)

2 budynie śmietankowe (bg) lub mąka ziemniaczana

1 galaretka agrestowa (bg)

1 galaretka wiśniowa

7-8 jabłek typu Reneta

1 puszka mleczka kokosowego

3/4 szklanki wiórków kokosowych

1 kieliszek Cydru

1 kieliszek mocnej kawy

dowolne owoce do dekoracji

ciasto2

Sposób przyrządzenia:

Jajka umyj i osusz. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj ksylitol i cukier waniliowy. Wlej żółtka, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli zmieszaj wszystkie składniki. Foremkę wysmaruj olejem kokosowym i posyp dowolnymi płatkami bezglutenowymi, żeby ciasto się nie przykleiło. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180C na ok. 25 min. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. Uchyl drzwiczki od piekarnika wysuń ciasto na kratce i zostaw je tam jeszcze na 10 min.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Włóż do garnka i podgrzej, aż staną się miękkie. Do jabłek wsyp galaretkę agrestową i wszystko zmieszaj, aż galaretka pod wpływem ciepła rozpuści się. Odstaw do ostudzenia.

Otwórz mleczko kokosowe, 3/4 wlej do garnka i postaw na ogniu, a do 1/3 zimnego mleka wsyp budyń i energicznie rozmieszaj. Możesz dodać troszkę dowolnego słodzika. Kiedy mleko zacznie się gotować wszystkie składniki zmieszaj, aż powstanie bardzo gesty budyń. Dodaj kokos i odstaw do wystygnięcia.

Galaretkę wiśniową rozpuść z wodą według instrukcji na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce, aż nieco stężeje.

Kiedy ciasto ostygnie przetnij go na pół. Naponczuj biszkopt cydrem wymieszanym z kawą, nałóż ostygnięte jabłka, a potem budyń. Przykryj drugim biszkoptem i zalej galaretką. Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami. Włóż je na ok 2 h do lodówki. Gotowe!!!

Ciasto jest pyszne. Z jednej strony kwaśne i orzeźwiające przez jabłka, a z drugiej strony troszkę kremowe przez budyń i ta lekko orzechowa nuta biszkopta z amarantusa…mmm palce lizać.

Zostaw Komentarz