DOMOWY NATURALNY SOK

wpis w: ZDROWE POSIŁKI | 0

Świeżo wyciskany sok Emotikon wink

Mmmmm uwielbiam! A, że lubię klasykę to wybrałam marchew, jabłka i grejpfrut. Zero chemii i ulepszaczy smaku, zero cukru, a smakuje pyyysznie. Wystarczy tylko dobrać takie składniki jakie lubisz. Nie smakuje Ci sok z samej marchewki? Dodaj parę jabłek i od razu smak jest inny. Takie świeże soki to bomba witaminowa dla zdrowia i urody.
Sok z marchwii jest typową multiwitaminą, ponieważ zawiera witaminy A, B, C, E, D, PP, K. Marchew zawiera również magnez, wapń, jod, żelazo, potas, kobalt, sód i tak zwane związki flawonowe. Ponadto marchew dostarcza nam barwnika jakim jest karoten, dzięki któremu kolor naszej skóry się zmienia na ciemniejszy i ładnie wygląda szczególnie teraz gdy mamy mały dostęp do słońca.
Zalety jabłek są ogromne. Działają one przeciwwirusowo, ułatwiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszają apetyt. Fruktoza jabłek stabilizuje poziom cukru we krwi. Błonnik zapobiega chorobom naczyń krwionośnych i cukrzycy. Jabłka zawierają wiele witamin, w tym witaminę C.
O odchudzających właściwościach grejpfrutów chyba nie muszę wspominać!? Dlaczego? Bo mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii. Poza tym, grejpfruty są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie.
sok

Zostaw Komentarz